A może grzane wino?
Mamy weekend, za oknem szaro, buro i ciemno, więc może czas na coś z procentami? Tym razem przedstawiamy Wam dobrze znane wino grzane 🙂
Grzane białe wino z restauracji Syreni Śpiew
Składniki (dla jednej osoby):
- 180 ml białego wina
- 20 ml soku jabłkowego
- 4 łyżeczki konfitury z moreli i cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Składniki włożyć do garnka, wymieszać i gotować kilka minut, aż do uzyskania odpowiedniego aromatu. Wino powinno być gorące, ale nie można dopuścić do zagotowania napoju.
Grzane czerwone wino z restauracji Syreni Śpiew
Składniki (dla jednej osoby):
- 180 ml czerwonego wina
- 20 ml puree z malin (ew. konfitury malinowej)
- 15 ml miodu
- szczypta mielonego imbiru
Przygotowanie:
Na średnim ogniu ustawić garnek i włożyć do niego wszystkie składniki. Zamieszać i gotować aż będzie gorące, a zapach przypraw rozniesie się po całej kuchni. Nie można dopuścić do zagotowania się napoju – najlepiej odczekać do pojawienia się delikatnej pary i wtedy zdjąć wino z kuchenki.
Smacznego! 🙂
Źródło/foto: cecpolska.pl