Coś słodkiego na Sylwestra?
Święta za Nami, ale najważniejszy dzień w roku jeszcze przed Nami. W tym roku będzie o tyle wyjątkowy, że spędzony w domowym zaciszu. Osłódź sobie Sylwestrową noc i zaszalej!!! Kalorie będziemy liczyć w Nowym Roku 🙂
Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
- 300 g łuskanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
- 100 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników
zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na
papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z
papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do
piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć
i ostudzić.
Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.
Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
*Masa orzechowa:
W rondlu
rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle
mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować
orzechy.
**Krem:
Mąkę
pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe
mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy
palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po
łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill
Składniki:
- 115 g masła
- 180 g brązowego cukru
- 4 jaja
- 220 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 g cynamonu
- 1 g mielonych goździków
- 275 g wrzącej wody
- 115 g wędzonych śliwek
- 115 g rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.
Fot: Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill