Czy pandemia nauczyła nas szanować jedzenie? Nowe dane o marnowaniu w Polsce

Miliardy ton gazów cieplarnianych, biliony litrów wody, miliony ton metanu… To nie straty powodowane przez fabryki czy kopalnie, a skutki marnowania jedzenia! Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności, Banki Żywności po raz kolejny zmierzyły się z określeniem skali
wyrzucania produktów spożywczych w Polsce. Ze względu na obecną sytuację, wspólnie z partnerem McCormick Polska, przeprowadzone zostały również badania nt. zachowań konsumentów w trakcie pandemii. Czy COVID-19 wpłynął na zawartość naszych koszy – sklepowych i tych domowych?
Już w najbliższy piątek coroczna konferencja Banków Żywności organizowana z okazji Światowego Dnia Żywności. Jak co roku, tego dnia opublikowany zostanie raport Nie marnuj jedzenia 2020, w którym omówiono cały łańcuch żywności – od producentów, przez przetwórców, gastronomię, sieci handlowe, aż po gospodarstwa domowe – w kontekście marnotrawstwa. Prezentowane w dorocznym raporcie dane pochodzić będą z projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia
Marnotrawstwa Żywności), któremu przewodniczy Federacja Polskich Banków Żywności. W ramach projektu instytucje badawcze – m.in. IOŚ-PIB czy SGGW badają skalę marnowania jedzenia we wszystkich ogniwach – „od pola do stołu”.
Z racji nietypowej sytuacji pandemicznej, Federacja Polskich Banków Żywności oraz firma McCormick – wieloletni partner organizacji – postanowili sprawdzić, jak zmieniły się zachowania konsumentów w
trakcie lockdownu. Z przeprowadzonego na ich zlecenie badania Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii wynika, że pandemia zdecydowanie spowodowała wzrost tonażu zakupowego koszyka przeciętnego Polaka. Dodatkowo podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej (aż o 82%), ale były one znacznie bardziej obfite – ponad połowa ankietowanych przyznała, że w ich koszykach ląduje
teraz więcej jedzenia niż przed pandemią.
– Od dłuższego czasu badania wskazują, że jedną z głównych przyczyn marnowania jedzenia są nadmierne zakupy i nabywanie produktów na zapas. Dlatego od początku nowej sytuacji zachęcaliśmy do ograniczenia ilości kupowanych produktów i bardziej przemyślanego planowania
posiłków. Z naszych analiz wynika, że faktycznie zwiększyła się ilość nabywanej żywności, ale mimo wszystko badania napawają optymizmem – aż o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych. – komentuje Marek
Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności
Zamknięcie w domach uruchomiło również naszą kreatywność w kuchni. Aż 69% z pytanych osób potwierdza, że podczas pandemii zaczęło więcej gotować.
– To dobry moment na wykształcenie nowych nawyków żywieniowych i wprowadzenie do diety więcej warzyw, ograniczenie spożycia produktów wysoko przetworzonych czy odpowiednie planowanie zakupów. Mamy nadzieję, że pandemia przyczyni się też do pozytywnej rewolucji na naszych talerzach. – dodaje Łukasz Śliwiński z McCormick Polska.
To już 41. Światowy Dzień Żywności. Ustanowione w 1979 roku przez ONZ święto ma na celu przybliżanie tematu globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem.
Jak co roku, mimo pandemii, Banki Żywności chcą uczcić ten dzień i budować świadomość konsekwencji marnowania żywności w społeczeństwie. Konferencja prasowa odbędzie się w Warszawie w formie stacjonarnej oraz online. W programie wydarzenia organizowanego przez
Federację Polskich Banków Żywności znalazł się m.in. panel ekspercki nt. marnowania jedzenia w kontekście pandemii, prezentacje wyników badań Instytutu Ochrony Środowiska i SGGW czy wystąpienie poświęcone datom przydatności do spożycia. Wydarzenie odbędzie się w przestrzeni
Marzyciele i Rzemieślnicy w Domu Braci Jabłkowskich w Warszawie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*