Kutia - przepis P. Grażyny

Czas na świąteczną kutię. Dziękujemy Pani Grażyno za przepis 🙂

Zachęcamy do wysyłania przepisów na naszego maila tvciechanow@gmail.com lub w wiadomości na facebooku. Każdy z nich zostanie opublikowany na naszej stronie a ten, który zdobędzie największą ilość polubień na fb zostanie nagrodzony paczką świątecznych łakoci.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek, migdałów, suszonych  śliwek
  • aromat migdałowy

Przygotowanie:

  1. Oczyścić pszenicę, zalać ją wrzącą wodą i odstawić na noc.
  2. Odcedzić wcześniej przygotowaną pszenicę, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości przez 3 godziny.
  3. Opłukać mak, sparzyć, odcedzić, zmielić dwukrotnie w maszynce.
  4. Mak wymieszać z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz aromatem migdałowym.
  5. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać.
  6. Kutię schłodzić w lodówce i podawać udekorowaną bakaliami.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*