Kutia - przepis P. Grażyny
Czas na świąteczną kutię. Dziękujemy Pani Grażyno za przepis 🙂
Zachęcamy do wysyłania przepisów na naszego maila tvciechanow@gmail.com lub w wiadomości na facebooku. Każdy z nich zostanie opublikowany na naszej stronie a ten, który zdobędzie największą ilość polubień na fb zostanie nagrodzony paczką świątecznych łakoci.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 szklanka maku
- 4 łyżki miodu
- 5 dag rodzynek, migdałów, suszonych śliwek
- aromat migdałowy
Przygotowanie:
- Oczyścić pszenicę, zalać ją wrzącą wodą i odstawić na noc.
- Odcedzić wcześniej przygotowaną pszenicę, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości przez 3 godziny.
- Opłukać mak, sparzyć, odcedzić, zmielić dwukrotnie w maszynce.
- Mak wymieszać z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz aromatem migdałowym.
- Dodać posiekane bakalie. Wymieszać.
- Kutię schłodzić w lodówce i podawać udekorowaną bakaliami.
Smacznego!