Podziel się świątecznym przepisem i wygraj paczkę świątecznych łakoci

Znasz jakiś sprawdzony, smaczny przepis, który zawsze wykorzystujesz w Święta Bożego Narodzenia? Podziel się nim, niech u innych na stołach też zagoszczą smaczne, domowe potrawy.

Zachęcamy do wysyłania przepisów na naszego maila tvciechanow@gmail.com lub w wiadomości na facebooku. Każdy z nich zostanie opublikowany na naszej stronie a ten, który zdobędzie największą ilość polubień na fb zostanie nagrodzony paczką świątecznych łakoci. Naszą zabawę z przepisami zaczynamy od świątecznego ciasta budyniowo – serowego.

Ciasto budyniowo – serowe:

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 szklanki mleka
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropel zapachu pomarańczowego

Masa serowa:

  • 30 dag śmietany 36%
  • 50 dag twarogu tłustego
  • pół szklanki cukru
  • 5 brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo:

  • 25 dag herbatników kakaowych
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

  1. Białka ubijam, wsypując cukier. Dodaję żółtka i miksuję. Następnie wsypuję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszam. Ciasto przelewam do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy 25×40 cm. Piekę w temperaturze 170 stopni przez 30 – 40 minut.
  2. Masa budyniowa: gotuję budyń na mleku z cukrem. Czekam aż ostygnie, następnie zimny budyń ucieram z margaryną i dodaję aromat.
  3. Masa serowa: śmietanę ubijam na sztywno z cukrem. Porcjami dodaję zmielony twaróg, delikatnie mieszam. Obie galaretki rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody. Gdy zaczną tężeć należy połączyć je z masą. Potem należy dodać pokrojone w kosteczkę kawałki brzoskwini.
  4. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na wierzch ułożyć herbatniki i rozsmarować masę serową. Na koniec posypać wierzch ciasta uprażonymi wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na noc.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*