Napary w walce z przeziębieniem- lipa i czarny bez w roli głównej

Listopad, deszcz, wiatr, zimno, łatwo zatem złapać przeziębienie, dlatego też  piszę kolejny tekst o ziołach przydatnych podczas leczenia przeziębienia. W następnym artykule pojawią się zioła troszkę mniej popularne.

Kiedy dopadnie nas przeziębienie a wraz z nim wystąpi gorączka dobrze jest zastosować napar z kwiatów lipy. Kwiaty lipy w swoim składzie zawierają flawonoidy (1%), polisacharydy (śluz 3-10%), kwasy fenolowe, garbniki, olejki eteryczne. Działają przeciwzapalnie oraz napotnie. Zwiększają transpirację, większe parowanie wody ze skóry powoduje obniżenie temperatury a tym samym zmniejszenie gorączki. Polecane są również przy suchym kaszlu. Zawarty w kwiatach śluz działa łagodząco i osłonowo na błony śluzowe, dlatego napar z kwiatów lipy można pić również w przypadku podrażnienia żołądka (spowodowanego np. przyjmowaniem leków). Kwiaty lipy wykazują również lekkie działanie uspokajające i moczopędne.

Aby wzmocnić działanie napotne lipy najlepiej połączyć ją z kwiatami czarnego bzu. Należy zmieszać równe ilości kwiatów lipy oraz bzu. 2 łyżki mieszanki ziół zalać 2 szklankami wrzącej wody. Postawić pod przykryciem na 15-20 minut, po czym odstawić na 10 min i przecedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki, po jedzeniu. Można dodać miodu i syropu z malin.

W przedstawionej wyżej mieszance pojawił się czarny bez, warto o nim powiedzieć trochę więcej. Tak jak wspomniałem kwiaty czarnego bzu mają działanie napotne, przeciwgorączkowe a także łagodnie przeciwzapalnie i moczopędnie. Ułatwia wydalanie śluzu z oskrzeli. W składzie kwiatów czarnego bzu można odnaleźć takie substancje jak flawonoidy (np. rutyna uszczelniająca naczynia włosowate, kwercytyna wykazująca właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne), garbniki, kwasy organiczne, wielofenolowe oraz małe ilości olejków eterycznych (do 0,15%). W fitoterapii poza kwiatami wykorzystuje się również owoce czarnego bzu, z którego można zrobić sok/syrop. W owocu tak jak w kwiatach znajdują się flawonoidy, ponadto antocyjany (chroniące układ krążenia), witaminy (C, B2, kwas foliowy), garbniki i oczywiście cukry. Owoce mają łagodne działanie napotne, moczopędne i przeczyszczające. Ułatwiają pozbywanie się szkodliwych metabolitów oraz toksyn wraz z moczem i potem. W owocach znajdują się również substancje działające przeciwbólowo (działają około 160 razy słabiej od morfiny, ale nie powodują uzależnienia). Badania naukowców potwierdzają przeciwwirusowe właściwości czarnego bzu. Chorzy zażywający ekstrakt z owoców czarnego bzu mają łagodniejsze objawy i szybciej dochodzą do zdrowia. Czarny bez ma również właściwości przeciwbakteryjne. Na rynku są dostępne preparaty z gotowym syropem z czarnego bzu polecam jednak robienie własnych przetworów, przy czym należy pamiętać że owoce czarnego bzu przed spożyciem należy poddać obróbce termicznej. Z owoców można zrobić odwar, dżem czy sok, ja najbardziej lubię sok. Dojrzałe owoce włożyć do naczynia, ogrzewać, kiedy puszczą sok należy je rozetrzeć. Powstałą miazgę odsączyć, najlepiej wyciskając przez szmatkę. Do otrzymanego soku dodać cukru w proporcji 1:1, gotować kilka minut i rozlać do butelek. Sok pić 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżek.

Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, dlatego nie jest to porada lekarska tekst ma jedynie charakter informacyjny. W tekstach korzystam z wiedzy zdobytej z książek, kursów zielarskich, różnych stron (głównie dr Różańskiego) a także publikacji naukowych.

Michał Szulga

 jjjj

Bibliografia.

  1. Czarnowski A. Zielnik Lekarski, Warszawa 1938
  2. Matławska I. Farmakognozja, Poznań 2008
  3. Ożarowski A. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987
  4. Zakay-Rones Z1, Thom E, Wollan T, Wadstein J. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections, J Int Med Res. 2004 Mar-Apr;32(2):132-40
  5. Vlachojannis JE, Cameron M, Chrubasik S. A systematic review on the sambuci fructus effect and efficacy profiles,J Int Med Res. 2004 Mar-Apr;32(2):132-40.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*